
Z czego zrobione jest tofu? Skład, który warto znać
Udostępnij
Dla jednych tofu to smak dzieciństwa w Azji, a dla innych roślinny must-have w kuchni.Ale czy zastanawialiście się kiedyś z czego dokładnie powstaje to białe, delikatne cudo?Za kostką Twojego ulubionego tofu stoi historia, tradycja i naprawdę dobry skład. Rozłóżmy tofu na czynniki pierwsze, dodatkowo ze swojej strony podpowiemy, na co zwrócić uwagę, wybierając tofu dobrej jakości.
Z czego zrobione jest tofu?
Sercem tofu jest soja, ale nie byle jaka. W przypadku tofu Solida Food mowimy wyłącznie o soi niemodyfikowanej genetycznie (bez GMO). To ona odpowiada za wysoką zawartość białka, lekką orzechową nutę i kremową teksturę.
Wiemy, że najmniej spektakularna w opisie produkcji może wydawać się woda. Ale to jeden z najważniejszych składników!
To właśnie czysta, odpowiednio zmineralizowana woda decyduje o konsystencji, smaku i strukturze gotowego produktu.
Tutaj nie ma mowy o bylejakości, dzięki rygorystycznym normom jakości dla wody z której korzystamy, nasze tofu, smakuje tak dobrze nawet bez przypraw!
No dobrze, ale jak w takim razie soi nadać taką formę jaką ma kostka tofu?
Działają tutaj koagulanty - czyli naturalne środki, które „zsiadają” wcześniej przygotowane mleko sojowe, powstałe z namoczonych ziaren soi.
Do tworzenia właśnie miękkiej masy tofu, najczęściej używamy:
- nigiri (chlorek magnezu) - pozyskiwany z morskiej wody, nadaje tofu miękkości i subtelny smak.
- chlorek wapnia - dla tych, którzy wolą tofu o zwartej strukturze i neutralnym charakterze.
I to tyle! Bez żadnych sztucznych dodatkowów. Naturalnie, zdrowo i bez udziwnień.
Jak tofu zyskuje swój kształt?
Dzięki tym trzem składnikom uzyskujemy miękką masę, którą należy odcisnąć. Z nadmiaru wody oraz aby uformować bloczki. To od tego etapu, zależy, czy tofu będzie jedwabiste, twarde czy zwarte. Nie wiesz jakie tofu wybrać i czym się różnią? Odpowiedź znajdziesz tutaj.
W właśnie dlatego w naszym sklepie znajdziesz różne rodzaje tofu, w zależności do czego chcesz je wykorzystać:
- tofu jedwabiste - ultradelikatne, gładziutkie jak krem. Idealne do zup, deserów i sosów
- tofu miękkie - do kremowych farszów i tofurników
- tofu naturalne - klasyk, który, sprawdzi się do smażenia, pieczenia i grillowania
- tofu wędzone - już przyprawione i gotowe do podania. Genialne do kanapek, sałatek i makaronów
- tofu w sosie sojowym - z dodatkiem umami, sałatek i makaronów
- tofu bio - dla tych, którzy chcą połączyć roślinne z eko
Każde z nich powstaje na bazie tej samej, prostej receptury - to proces, a nie skład, decyduje o końcowej konsystencji.
Skoro wiesz już co znajdziesz w środku tofu, skupmy się na tym, dlaczego warto wybrać tofu?
Tą biała kostka, jest przede wszystkim bombą białkową! Lekkie, pożywne, pełne wapnia, magnezu i żelaza.
Nie zawiera cholesterolu, jest niskokaloryczne i bardzo wszechstronne! No i oczywiście jest super opcją, jeśli ograniczasz mięso albo po prostu chcesz spróbować czegoś nowego.
A co najlepsze? Tofu dosłownie chłonie smak - wystarczy marynata, przyprawa albo sos i… masz nowy pomysł na obiad.
Jak to jest możliwe? Magia w trzech składnikach?
Soja + woda + koagulant! A kiedy dodasz do tego jakość, doświadczenie i serce, powstaje coś naprawdę wyjątkowego - właśnie takie produkty, jakie znajdziesz w Solida Food.
Od ponad 30 lat robimy tofu tak, jak robiło się je w Chinach. Dając Ci prosty skład, dobry smak i z szacunkiem do tradycji.
Po przeczytaniu całego artykułu, na pewno jedyne o czym myślisz to w tym momencie tofu :D
Nie krępuj się: zajrzyj tutaj i sprawdź, który wariant najlepiej pasuje do Twojego stylu gotowania :)