zdjęcie mężczyzny pracującego na linii produkcyjnej żywność w fabryce

Z czego zrobione jest tofu? Skład, który warto znać

Dla jednych tofu to smak dzieciństwa w Azji, a dla innych roślinny must-have w kuchni.Ale czy zastanawialiście się kiedyś z czego dokładnie powstaje to białe, delikatne cudo?Za kostką Twojego ulubionego tofu stoi historia, tradycja i naprawdę dobry skład. Rozłóżmy tofu na czynniki pierwsze, dodatkowo ze swojej strony podpowiemy, na co zwrócić uwagę, wybierając tofu dobrej jakości.

Z czego zrobione jest tofu?

Sercem tofu jest soja, ale nie byle jaka. W przypadku tofu Solida Food mowimy wyłącznie o soi niemodyfikowanej genetycznie (bez GMO). To ona odpowiada za wysoką zawartość białka, lekką orzechową nutę i kremową teksturę.

Wiemy, że najmniej spektakularna w opisie produkcji może wydawać się woda. Ale to jeden z najważniejszych składników!

To właśnie czysta, odpowiednio zmineralizowana woda decyduje o konsystencji, smaku i strukturze gotowego produktu.

Tutaj nie ma mowy o bylejakości, dzięki rygorystycznym normom jakości dla wody z której korzystamy, nasze tofu, smakuje tak dobrze nawet bez przypraw!

No dobrze, ale jak w takim razie soi nadać taką formę jaką ma kostka tofu?

Działają tutaj koagulanty - czyli naturalne środki, które „zsiadają” wcześniej przygotowane mleko sojowe, powstałe z namoczonych ziaren soi.

Do tworzenia właśnie miękkiej masy tofu, najczęściej używamy:

  • nigiri (chlorek magnezu) - pozyskiwany z morskiej wody, nadaje tofu miękkości i subtelny smak.
  • chlorek wapnia - dla tych, którzy wolą tofu o zwartej strukturze i neutralnym charakterze.

I to tyle! Bez żadnych sztucznych dodatkowów. Naturalnie, zdrowo i bez udziwnień.

Jak tofu zyskuje swój kształt?

Dzięki tym trzem składnikom uzyskujemy miękką masę, którą należy odcisnąć. Z nadmiaru wody oraz aby uformować bloczki. To od tego etapu, zależy, czy tofu będzie jedwabiste, twarde czy zwarte. Nie wiesz jakie tofu wybrać i czym się różnią? Odpowiedź znajdziesz tutaj.

W właśnie dlatego w naszym sklepie znajdziesz różne rodzaje tofu, w zależności do czego chcesz je wykorzystać:

  • tofu jedwabiste - ultradelikatne, gładziutkie jak krem. Idealne do zup, deserów i sosów
  • tofu miękkie - do kremowych farszów i tofurników
  • tofu naturalne - klasyk, który, sprawdzi się do smażenia, pieczenia i grillowania
  • tofu wędzone - już przyprawione i gotowe do podania. Genialne do kanapek, sałatek i makaronów
  • tofu w sosie sojowym - z dodatkiem umami, sałatek i makaronów
  • tofu bio - dla tych, którzy chcą połączyć roślinne z eko

Każde z nich powstaje na bazie tej samej, prostej receptury - to proces, a nie skład, decyduje o końcowej konsystencji.

Skoro wiesz już co znajdziesz w środku tofu, skupmy się na tym, dlaczego warto wybrać tofu?

Tą biała kostka, jest przede wszystkim bombą białkową! Lekkie, pożywne, pełne wapnia, magnezu i żelaza.

Nie zawiera cholesterolu, jest niskokaloryczne i bardzo wszechstronne! No i oczywiście jest super opcją, jeśli ograniczasz mięso albo po prostu chcesz spróbować czegoś nowego.

A co najlepsze? Tofu dosłownie chłonie smak - wystarczy marynata, przyprawa albo sos i… masz nowy pomysł na obiad.

Jak to jest możliwe? Magia w trzech składnikach?

Soja + woda + koagulant! A kiedy dodasz do tego jakość, doświadczenie i serce, powstaje coś naprawdę wyjątkowego - właśnie takie produkty, jakie znajdziesz w Solida Food.

Od ponad 30 lat robimy tofu tak, jak robiło się je w Chinach. Dając Ci prosty skład, dobry smak i z szacunkiem do tradycji.

Po przeczytaniu całego artykułu, na pewno jedyne o czym myślisz to w tym momencie tofu :D

Nie krępuj się: zajrzyj tutaj i sprawdź, który wariant najlepiej pasuje do Twojego stylu gotowania :)

Powrót do blogu

Zostaw komentarz

Pamiętaj, że komentarze muszą zostać zatwierdzone przed ich opublikowaniem.