Jakie tofu wybrać?

Jeśli stoisz przed półką z tofu i myślisz „które mam wziąć?” - jesteś w dobrym miejscu. Tofu ma wiele twarzy, a każda z nich sprawdzi się w innej roli. To nie kwestia lepsze/gorsze, tylko: na co masz dziś ochotę?

Lub: jaką konsystencję lubisz najbardziej.

Pozwól, że przeprowadzimy Cię przez świat tofu - od najdelikatniejszego po najbardziej konkretne.

Kremowe tofu

Tofu jedwabiste (silken) - najdelikatniejsze z delikatnych

Płynne, kremowe, niemal jak jogurt. Nie kroisz, tylko przelewasz. Idealne do:

  • deserów,
  • past,
  • sosów,
  • lub na zimno z sosem sojowym i szczypiorkiem (klasyk!).

To tofu dla tych, którzy lubią subtelność i miękkość. Gotowe do jedzenia prosto z opakowania.

Zobacz nasze: Tofu jedwabiste

Miękkie tofu

Tofu miękkie - do miksowania, smażenia i gotowania

Wciąż delikatne, ale trzyma się trochę lepiej. Pokruszy się na patelni, ale właśnie o to chodzi – daje efekt "tofucznicy" lub roślinnego farszu.
Dobre do:

  • ciast i past kanapkowych,
  • gęstych zup,
  • szybkich sosów.
Zobacz nasze: Tofu miękkie

Twarde tofu

Tofu naturalne - twarde, sprężyste, chłonie przyprawy jak gąbka

Tu już można kroić w plastry, marynować, smażyć na chrupko. Dla fanów konkretów.
Sprawdzi się w:

  • stir fry z warzywami,
  • na grilla,
  • do curry i ramenu.

Możesz je smażyć, piec, a nawet zamarynować dzień wcześniej – będzie jeszcze lepsze.

Zobacz nasze: Tofu naturalne

Super twarde tofu

Tofu wędzone - gotowe do zjedzenia, aromatyczne i zwarte

Najbardziej "mięsiste" tofu w naszej ofercie. Można je kroić, jeść na zimno, wrzucić do kanapki albo zjeść prosto z opakowania.

Zero kombinowania - idealne, gdy nie masz czasu, ale chcesz coś dobrego i białkowego.

Zobacz nasze: Tofu wędzone