Blog

Tofu w diecie sportowca – czy naprawdę wystarczy białka?

Tofu w diecie sportowca – czy naprawdę wystarcz...

Jeszcze do niedawna wielu sportowców powtarzało mantrę: „prawdziwe mięśnie buduje się tylko na mięsie”. Dziś wiemy, że to mit. Coraz więcej zawodowych atletów, biegaczy czy kulturystów wybiera dietę roślinną –...

Tofu w diecie sportowca – czy naprawdę wystarcz...

Jeszcze do niedawna wielu sportowców powtarzało mantrę: „prawdziwe mięśnie buduje się tylko na mięsie”. Dziś wiemy, że to mit. Coraz więcej zawodowych atletów, biegaczy czy kulturystów wybiera dietę roślinną –...

duża biała miska na drewnianym stole, wypełniona ziarnami soi, na misce położona biała duża łyżka wypełniona czerwoną fasolą, obok dwie miseczki wypełnione czarną fasolą i soczewicą

Wegańskie źródła białka – tofu, soja i inne str...

Jeszcze kilka lat temu wiele osób uważało, że dieta wegańska czy wegetariańska oznacza niedobory białka. Dziś wiemy, że to mit – rośliny mogą dostarczyć wystarczająco dużo białka, pod warunkiem, że...

Wegańskie źródła białka – tofu, soja i inne str...

Jeszcze kilka lat temu wiele osób uważało, że dieta wegańska czy wegetariańska oznacza niedobory białka. Dziś wiemy, że to mit – rośliny mogą dostarczyć wystarczająco dużo białka, pod warunkiem, że...

głożona pospolita rozłożona w drewnianej misce

Głożyna (chińskie daktyle) – naturalna słodycz ...

Szukasz naturalnego zamiennika cukru, który jednocześnie dostarczy wartości odżywczych i ciekawych smaków? Właśnie takim produktem jest głożyna pospolita (Ziziphus jujuba), znana także jako chińskie daktyle lub owoce jujube. W Azji...

Głożyna (chińskie daktyle) – naturalna słodycz ...

Szukasz naturalnego zamiennika cukru, który jednocześnie dostarczy wartości odżywczych i ciekawych smaków? Właśnie takim produktem jest głożyna pospolita (Ziziphus jujuba), znana także jako chińskie daktyle lub owoce jujube. W Azji...

duzy kawalek tofu polozony na drewnianej desce obok miseczki z ziarnami soi, na drewnianym stole i kuchennej sciereczce

Glukonolakton (GDL) – tajemniczy składnik tofu ...

Czytając skład tofu, często można natrafić na tajemniczo brzmiący dodatek: glukonolakton (oznaczany skrótem GDL). Dla niektórych to sygnał: „to pewnie coś sztucznego”. Tymczasem glukonolakton to naturalnie występujący związek, który odgrywa...

Glukonolakton (GDL) – tajemniczy składnik tofu ...

Czytając skład tofu, często można natrafić na tajemniczo brzmiący dodatek: glukonolakton (oznaczany skrótem GDL). Dla niektórych to sygnał: „to pewnie coś sztucznego”. Tymczasem glukonolakton to naturalnie występujący związek, który odgrywa...

tajwanski street food, jedzenie rozłożone na kolorwych talerzykach w tle tłoczna ulica

Czy tofu może zastąpić mięso? Porównanie wartoś...

Jeszcze kilkanaście lat temu tofu w Polsce było ciekawostką z kuchni azjatyckiej, dostępną głównie w sklepach ze zdrową żywnością. Dziś znajdziesz je w każdym supermarkecie – a pytanie, które zadaje...

Czy tofu może zastąpić mięso? Porównanie wartoś...

Jeszcze kilkanaście lat temu tofu w Polsce było ciekawostką z kuchni azjatyckiej, dostępną głównie w sklepach ze zdrową żywnością. Dziś znajdziesz je w każdym supermarkecie – a pytanie, które zadaje...

kawałki tofu ułożone w glinianej misce, koperkiem, postawione na drewnianym stole, w towarzystwie ziaren soi i kuchennej ścierki

Najczęstsze błędy przy przygotowywaniu tofu i j...

Tofu to mistrz kamuflażu – potrafi być chrupiące, kremowe, aromatyczne, a nawet słodkie… pod warunkiem, że wiemy, jak je przygotować. Niestety, wiele osób zniechęca się po pierwszym podejściu, bo tofu...

Najczęstsze błędy przy przygotowywaniu tofu i j...

Tofu to mistrz kamuflażu – potrafi być chrupiące, kremowe, aromatyczne, a nawet słodkie… pod warunkiem, że wiemy, jak je przygotować. Niestety, wiele osób zniechęca się po pierwszym podejściu, bo tofu...