Blog

Tofu w diecie sportowca – czy naprawdę wystarcz...
Jeszcze do niedawna wielu sportowców powtarzało mantrę: „prawdziwe mięśnie buduje się tylko na mięsie”. Dziś wiemy, że to mit. Coraz więcej zawodowych atletów, biegaczy czy kulturystów wybiera dietę roślinną –...
Tofu w diecie sportowca – czy naprawdę wystarcz...
Jeszcze do niedawna wielu sportowców powtarzało mantrę: „prawdziwe mięśnie buduje się tylko na mięsie”. Dziś wiemy, że to mit. Coraz więcej zawodowych atletów, biegaczy czy kulturystów wybiera dietę roślinną –...

Wegańskie źródła białka – tofu, soja i inne str...
Jeszcze kilka lat temu wiele osób uważało, że dieta wegańska czy wegetariańska oznacza niedobory białka. Dziś wiemy, że to mit – rośliny mogą dostarczyć wystarczająco dużo białka, pod warunkiem, że...
Wegańskie źródła białka – tofu, soja i inne str...
Jeszcze kilka lat temu wiele osób uważało, że dieta wegańska czy wegetariańska oznacza niedobory białka. Dziś wiemy, że to mit – rośliny mogą dostarczyć wystarczająco dużo białka, pod warunkiem, że...

Głożyna (chińskie daktyle) – naturalna słodycz ...
Szukasz naturalnego zamiennika cukru, który jednocześnie dostarczy wartości odżywczych i ciekawych smaków? Właśnie takim produktem jest głożyna pospolita (Ziziphus jujuba), znana także jako chińskie daktyle lub owoce jujube. W Azji...
Głożyna (chińskie daktyle) – naturalna słodycz ...
Szukasz naturalnego zamiennika cukru, który jednocześnie dostarczy wartości odżywczych i ciekawych smaków? Właśnie takim produktem jest głożyna pospolita (Ziziphus jujuba), znana także jako chińskie daktyle lub owoce jujube. W Azji...

Glukonolakton (GDL) – tajemniczy składnik tofu ...
Czytając skład tofu, często można natrafić na tajemniczo brzmiący dodatek: glukonolakton (oznaczany skrótem GDL). Dla niektórych to sygnał: „to pewnie coś sztucznego”. Tymczasem glukonolakton to naturalnie występujący związek, który odgrywa...
Glukonolakton (GDL) – tajemniczy składnik tofu ...
Czytając skład tofu, często można natrafić na tajemniczo brzmiący dodatek: glukonolakton (oznaczany skrótem GDL). Dla niektórych to sygnał: „to pewnie coś sztucznego”. Tymczasem glukonolakton to naturalnie występujący związek, który odgrywa...

Czy tofu może zastąpić mięso? Porównanie wartoś...
Jeszcze kilkanaście lat temu tofu w Polsce było ciekawostką z kuchni azjatyckiej, dostępną głównie w sklepach ze zdrową żywnością. Dziś znajdziesz je w każdym supermarkecie – a pytanie, które zadaje...
Czy tofu może zastąpić mięso? Porównanie wartoś...
Jeszcze kilkanaście lat temu tofu w Polsce było ciekawostką z kuchni azjatyckiej, dostępną głównie w sklepach ze zdrową żywnością. Dziś znajdziesz je w każdym supermarkecie – a pytanie, które zadaje...

Najczęstsze błędy przy przygotowywaniu tofu i j...
Tofu to mistrz kamuflażu – potrafi być chrupiące, kremowe, aromatyczne, a nawet słodkie… pod warunkiem, że wiemy, jak je przygotować. Niestety, wiele osób zniechęca się po pierwszym podejściu, bo tofu...
Najczęstsze błędy przy przygotowywaniu tofu i j...
Tofu to mistrz kamuflażu – potrafi być chrupiące, kremowe, aromatyczne, a nawet słodkie… pod warunkiem, że wiemy, jak je przygotować. Niestety, wiele osób zniechęca się po pierwszym podejściu, bo tofu...