![Tofu "Fish and Chips" z frytkami z batatów [wideo] | Przepis na tofu](http://solidafood.pl/cdn/shop/articles/fish-and-chips-z-tofu-solida-food_ee49f9ee-1ef7-4e9b-85be-3751fae83e0b.jpg?v=1750597645&width=1100)
Tofu "Fish and Chips" z frytkami z batatów [wideo] | Przepis na tofu
Udostępnij
Fish & chips w wersji roślinnej? Wchodzimy w to bez zastanowienia! Nasze tofu naturalne Solida Food w chrupiącej, piwnej panierce z nutą nori zaskakuje nie tylko wyglądem, ale i smakiem przypominającym rybne klasyki. Do tego frytki (najlepiej z batatów!) i cytrynka na bok - i mamy danie, które zachwyci nawet zatwardziałych fanów rybnych piątków. Proste, efektowne i całkowicie bez zwierząt.
Przepis:
Składniki na ciasto/panierkę:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1/2 szklanki mąki kukurydzianej
- 2 łyżki proszku do pieczenia
- 1 łyżka przyprawy do ryb
- 1/2 łyżki soli
- 1/2 łyżki pieprzu
- 1 szklanka piwa
- kilka łyżek wody gazowanej
Filety z tofu:
- 1 kostka 300 g naturalnego tofu Solida Food
- 2 łyżki soku z cytryny
- płaty nori
- 1 litr oleju do smażenia
Sposób przygotowania:
- Najpierw wymieszaj wszystkie suche składniki na panierkę.
- Następnie dodaj piwo i odrobinę wody do uzyskania odpowiedniej konsystencji gęstej śmietany.
- Tofu pokrój w paski o podobnym kształcie jak paluszki rybne. Wszystkie paski skrop sokiem z cytryny i owiń w przycięte płaty nori.
- Rozgrzej olej w wysokim naczyniu.
- Paski tofu obtocz w panierce i smaż do złocistego koloru.
- Odsącz na ręczniku papierowym i podawaj np. w frytkami z batatów.
Smacznego!