![Świąteczny Bigos z Tofu [wideo] | Przepis na tofu](http://solidafood.pl/cdn/shop/articles/przepis-na-bigos-z-tofu-solida-food_775cf7a7-e6e0-43fe-a504-828c71dcb8c5.jpg?v=1750597655&width=1100)
Świąteczny Bigos z Tofu [wideo] | Przepis na tofu
Udostępnij
Wegański bigos? Jasne, że tak - i to taki, który nie ustępuje klasyce ani smakiem, ani aromatem. W tej wersji sięgamy po duet tofu naturalnego i wędzonego Solida Food, które genialnie chłoną przyprawy i nadają całości głębi. Do tego kiszona kapusta, suszone grzyby, jabłko i domowa zasmażka - i mamy danie, które smakuje jak święta, ale bez mięsa. Idealny na rozgrzanie w chłodniejsze dni albo jako roślinna gwiazda na świątecznym stole.
Przepis:
Składniki:
- 1 kostka 300 g tofu naturalnego solida food
- 1 kostka 220 g tofu wędzonego solida food
- 1 kg kiszonej kapusty
- 1 jabłko
- 1 cebula
- 2 szklanki wody
- garść suszonych grzybów
- 1/2 łyżki ziela angielskiego
- 1/2 łyżki kminku mielonego
- 1 łyżka majeranku
- 3 liście laurowe
- 1/3 łyżki soli
- 1 łyżka oleju do smażenia
Zasmażka:
- 3 łyżki mąki
- 2 łyżki wegańskiego masła
Marynata do tofu:
- sos sojowy
- czosnek suszony
- papryka suszona
- kmin rzymski
- pieprz
Sposób przygotowania:
- Obie kostki tofu pokroić w kostkę. Składniki marynaty wymieszać i dodać do niej tofu.
- Posiekać kapustę kiszoną oraz cebulę i jabłko.
- Tofu wędzone z cebulą podsmażyć. Dodać wodę, przyprawy, jabłko i suszone grzyby. Dusić pod przykryciem przez 30 min.
- Dodać posiekaną kapustę i dusić pod przykryciem aż kapusta zmięknie.
- Tofu naturalne podsmaż na osobnej patelni.
- Przygotuj zasmażkę. Do rondelka dodaj wegańskie masło i mąkę. Podsmażaj do momentu aż zasmażka odrobnię ściemnieje. I dodaj do bigosu wraz z podsmażonym tofu.
- Gotuj przez dwie minuty - gotowe!
Smacznego!