Świąteczny Bigos z Tofu [wideo] | Przepis na tofu

Świąteczny Bigos z Tofu [wideo] | Przepis na tofu

Wegański bigos? Jasne, że tak - i to taki, który nie ustępuje klasyce ani smakiem, ani aromatem. W tej wersji sięgamy po duet tofu naturalnego i wędzonego Solida Food, które genialnie chłoną przyprawy i nadają całości głębi. Do tego kiszona kapusta, suszone grzyby, jabłko i domowa zasmażka - i mamy danie, które smakuje jak święta, ale bez mięsa. Idealny na rozgrzanie w chłodniejsze dni albo jako roślinna gwiazda na świątecznym stole.

Przepis:


Składniki: 

  • 1 kostka 300 g tofu naturalnego solida food
  • 1 kostka 220 g tofu wędzonego solida food
  • 1 kg kiszonej kapusty
  • 1 jabłko
  • 1 cebula
  • 2 szklanki wody
  • garść suszonych grzybów
  • 1/2 łyżki ziela angielskiego
  • 1/2 łyżki kminku mielonego
  • 1 łyżka majeranku
  • 3 liście laurowe
  • 1/3 łyżki soli
  • 1 łyżka oleju do smażenia

Zasmażka: 

  • 3 łyżki mąki 
  • 2 łyżki wegańskiego masła

Marynata do tofu: 

  • sos sojowy 
  • czosnek suszony
  • papryka suszona
  • kmin rzymski
  • pieprz 

Sposób przygotowania:

 

  1. Obie kostki tofu pokroić w kostkę. Składniki marynaty wymieszać i dodać do niej tofu.
  2. Posiekać kapustę kiszoną oraz cebulę i jabłko.
  3. Tofu wędzone z cebulą podsmażyć. Dodać wodę, przyprawy, jabłko i suszone grzyby. Dusić pod przykryciem przez 30 min.
  4. Dodać posiekaną kapustę i dusić pod przykryciem aż kapusta zmięknie.
  5. Tofu naturalne podsmaż na osobnej patelni.
  6. Przygotuj zasmażkę. Do rondelka dodaj wegańskie masło i mąkę. Podsmażaj do momentu aż zasmażka odrobnię ściemnieje. I dodaj do bigosu wraz z podsmażonym tofu.
  7. Gotuj przez dwie minuty - gotowe!

Smacznego!

Powrót do blogu

Zostaw komentarz

Pamiętaj, że komentarze muszą zostać zatwierdzone przed ich opublikowaniem.