
Czy można jeść tofu codziennie? Fakty, mity i badania
Udostępnij
Tofu jest bohaterem wielu wege talerzy, złotym środkiem między smakiem a zdrowiem i wszechstronnym składnikiem, który pasuje niemal do wszystkiego.
Ale pojawia się pytanie, które słyszymy naprawdę często i przewija się w różnych dyskusjach: „Ile razy w tygodniu mogę jeść tofu? czy codzienna porcja to przesada? Czy może tofu jest tak zdrowe, że warto wrzucać je na patelnię bez ograniczeń?”
Rozwiewamy wątpliwości!
Tofu to produkt roślinny, ale… co to znaczy dla Twojego zdrowia?
Zacznijmy od podstaw. Tofu powstaje z ziaren soi, czyli jest produktem w 100% roślinnym i bogatym w białko. Do tego zawiera żelazo, wapń, magnez i izoflawony - roślinne związki, które wspierają m.in. gospodarkę hormonalną i układ krążenia.
Ale - jak ze wszystkim - liczy się równowaga.
A teraz do sedna: ile razy w tygodniu można jeść tofu?
Większość dietetyków i badaczy żywienia jest zgodna: tofu można spożywać regularnie, nawet codziennie, pod warunkiem, że dieta jest zróżnicowana i zbilansowana.
Pamiętaj! Tyczy się to nie tylko tofu, ale wszystkiego co spożywasz. Dieta jest najważniejszym aspektem naszego codziennego życia, zadbaj o nią 🙂
Soja jest bogata w fitoestrogeny, które są związkami pochodzenia roślinnego.
Które mają szeroki pozytywny wpływ na nasz organizm:
- wspomagają zdrowie serca
- wspomagają utratę wagi
- mają pozytywny wpływ na zdrowie skóry i kości
- zmniejszają ryzyko wystąpienia nowotworów z podłożem hormonalnym
Czy tofu wpływa na hormony?
To popularny mit - ale warto go raz na zawsze obalić.
Fitoestrogeny (izoflawony) mają podobną budowę do estrogenu. Ich działanie na organizm jest jednak o wiele słabsze. Badania pokazują, że u zdrowych osób fitoestrogeny:
- nie zaburzają gospodarki hormonalnej
- mogą łagodzić objawy menopauzy u kobiet
- nie wpływają negatywnie na poziom testosteronu u mężczyzn.
Zatem tofu nie “rozreguluje” hormonów. Wręcz przeciwnie - może je naturalnie wspierać.
Przykładowy tydzień z tofu - inspiracje na każdy dzień
Skoro wiemy już, że tofu bez problemu można jeść codziennie, zajrzymy do lodówki!
Poniedziałek: tofucznica na śniadanie
👉🏻 Tofu naturalne + kurkuma, czarna sól, roślinny jogurt naturalny, pieczarki, szczypiorek
Smaż jak jajecznicę - kremowa, sycąca, idealna na dobry start.
Wtorek: sałatka z wędzonego tofu
👉🏻 Tofu wędzone + rukola, pomidorki, oliwa z limonką i nerkowce
Nie wymaga gotowania. Kroisz, wrzucasz, jesz.
Środa: azjatycki stir-fry z tofu i warzywami
👉🏻 Tofu naturalne BIO + brokuł, marchewka, sos sojowy, ryż jaśminowy
Tofu chłonie sos jak gąbka - 10 minut i obiad gotowy
Czwartek: tofurnik na zimno
👉🏻 Tofu jedwabiste + banan, sok z cytryny, syrop klonowy, orzechy
Blendujesz, przelewasz do formy i chłodzisz. Fit deser gotowy.
Piątek: kanapki z pastą tofu
👉🏻 Tofu miękkie + suszone pomidory, czosnek i słonecznik
Smarowidło idealne do chleba na zakwasie albo wrapów.
Sobota: curry z tofu w sosie kokosowym
👉🏻 Tofu naturalne + mleczko kokosowe, zielona pasta curry, warzywa
Gęste, aromatyczne, rozgrzewające - palce lizać.
Niedziela: leniwa miska comfort food
👉🏻 Tofu w sosie sojowym + ryż, awokado, kimchi, sezam
Szybko, sycąco i pysznie bez wysiłku.
Podsumowując:
Tofu można jeść nawet codziennie - szczególnie, jeśli stawiasz na tofu wysokiej jakości, z dobrym składem i naturalnymi składnikami. W Solida Food produkujemy tofu tak, jak robi się to w Azji od pokoleń.