kostka tofu i ziarna soi ułożone na białym talerzu na stole

Co to jest tofu i jak smakuje? Poznaj smak i zastosowanie tofu

Pytania „Co to jest tofu?”, rzeczywiście słyszymy coraz rzadziej.

Ale wokół niego wciąż krąży nadal masa mitów. Czy tofu ma ogólnie smak? Czy tofu to wegański ser? Czy naprawdę jest taki zdrowe? I czy da się lubić? Sprawdźmy to!

Tofu to produkt otrzymywany z mleka sojowego, które koaguluje się (czyli ścina) przy pomocy naturalnych składników. Potem masa trafia do formy i zostaje odciśnięta - w zależności od stopnia ścięcia i ilości wody, otrzymujemy różne rodzaje tofu.

To nie jest stricte zamiennik mięsa, ani „wegański ser”. Tofu to tofu. Produkt z tysiącletnią tradycją, uwielbiany w Chinach, Japonii, Korei, Tajlandii, a dziś coraz częściej - i w Polsce.

No dobrze, ale jak smakuje tofu?

Tofu jest jak czysta kartka. Samo w sobie ma delikatny, lekko orzechowy posmak, ale nie dominuje - to ogromna zaleta. Dzięki temu chłonie przyprawy, marynaty i sosy jak gąbka. Można je zmienić w wszystko - od chrupiących kostek do stir fry, po puszysty krem do tofurnika.

Rodzaj tofu ma wpływ na smak i teksturę:

W Azji tofu je się od ponad dwóch tysięcy lat. Jest źródłem białka, wapnia i żelaza, a od tego jest lekkostrawne i naturalnie bezglutenowe. W wersji od Solida Food powstaje z soi bez GMO i bez żadnych sztucznych dodatków.

To idealny wybór nie tylko dla wegan. Tofu pokochają też osoby na diecie bezmięsnej, sportowcy, dzieci i wszyscy, którzy chcą jeść świadomie i różnorodnie.

Jeśli nigdy nie próbowaliśmy tofu - zacznij od wędzonego lub tofu w sosie sojowym. Nie wymagają żadnych przypraw ani gotowania - po prostu kroisz i jesz. A jeśli już znasz temat, to może czas na kulinarne eksperymenty z jedwabistym albo z BIO tofu?

Tofu ma tyle twarzy, ile kuchni.

Otwórz lodówkę, wrzuć na patelnię i… smacznego!

 

Powrót do blogu

Zostaw komentarz

Pamiętaj, że komentarze muszą zostać zatwierdzone przed ich opublikowaniem.